studiedag | Landschapscontactdag 2017 ‘Grenzen in het landschap’

Dit jaar ligt de focus tijdens de jaarlijkse landschapscontactdag op grenzen in het landschap. Grenzen variëren van tastbare naar onzichtbare concepten zonder duidelijke afbakening en worden vooral bepaald door de persoonlijke perceptie. Voor de ene vormt de grens een obstakel, voor de andere een opportuniteit.

Vaak werden bestaande natuurlijke grenzen (geografische elementen of landschapselementen) overgenomen als politieke grenzen. In het verleden waren grenzen niet steeds duidelijk vastgelegde lijnen, er was vaak sprake van een overgangsgebied, een niemandsland. Grenzen werden continu betwist en vormden het voorwerp van soms jarenlange rechtsprocedures.

Menige grens in het landschap is verdwenen, vervaagd of verlegd, maar kan wel nog steeds deel uitmaken van het collectieve geheugen. Ook zijn er nog talrijke relicten, gebruiken of herinneringen bewaard die een idee geven van hoe grenzen vroeger werden gevisualiseerd, in stand gehouden en ervaren.
Op de landschapscontactdag gaan we op zoek naar het ontstaan en de transformatie van grenzen in het landschap en over de betekenis ervan vroeger en nu. Wat doen staatkundige grenzen met het landschap? Zijn er verschillende evoluties aantoonbaar aan weerszijden van een grens? Op welke manieren werd een grens gematerialiseerd en zichtbaar gemaakt in het landschap?

Het volledige programma vind je op de website van onroerenderfgoed.be.

 

Datum:
29 September 2017

Locatie:
Gemeenschapscentrum Forum, Speiestraat 16, 8940 Wervik. Het gemeenschapscentrum ligt op 10 min wandelen van het station Wervik
 
Inschrijven:
De landschapscontactdag is gratis maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan tot 22 september via dit inschrijvingsformulier beschikbaar op de site van onroerenderfgoed.be.
 
Contactpersoon:
Inge Verdurmen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *