Kubiekeruimteactiviteit | ‘Wandelen door 1000 jaar geschiedenis in Ename : de abdij en het bos ’t Ename.’

Studie-uitstap op zondag 16 september onder leiding van deskundige gidsen. 

Aan de groene rand van de Vlaamse Ardennen, op de steile flank van de Scheldevallei, ligt een uitzonderlijk waardevol natuurgebied, uitgebouwd door Natuurpunt en de werkgroep Bos t’Ename. Het gebied is 185 ha groot waarvan momenteel 140 ha natuurreservaat is. In 2002 werd het Bos t’Ename bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Door de eeuwen heen speelde het bos een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Ename.

Wegens zijn erfgoedwaarde en schoonheid is het bos beschermd als landschap. Voor het beheer wordt een beroep gedaan op paarden en runderen. Dankzij de niet overal even intensieve begrazing ontstaan allerlei variaties in de plantengroei en dat komt de soortenrijkdom van fauna en flora ten goede. Het bos is een veilige thuis voor o.a. talrijke vogelsoorten, zoogdieren, vlindersoorten en salamanders (dankzij een paar erg waardevolle poelen). In het voorjaar is de bosbodem op heel wat plaatsen een kleurrijk tapijt van voorjaarsbloeiers. 

In de vroege middeleeuwen lag Ename op de scheidingslijn tussen het Franse en het Duitse rijk. De Duitse keizer liet er rond 974 een verdedigingspost bouwen. In de onmiddellijke nabijheid ontwikkelde zich een handelsnederzetting. Die evolutie werd afgebroken wanneer de graaf van Vlaanderen, vazal van de Franse koning, Ename in 1050 veroverde en op de ruïnes een benedictijnerabdij bouwde. Deze hield zeven eeuwen stand. 

De grondvesten van de abdij vormen vandaag een archeologisch park met Europese uitstraling. Door het multimediale Tijdsvenster op de archeologische site wordt de abdij voor de ogen van de bezoeker opnieuw tot leven gebracht.

(www.oudenaarde.be)

 

PROGRAMMA :

10u00-10u30 : ontvangst in het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) met koffie. Mogelijkheid tot het bekijken van een introductiefilm (15’) – (er wordt geen bezoek aan het museum gebracht). 

10u45 : Onder begeleiding van een gids, wandeling door het historische Ename en haar archeologische abdij-site.

12u30 :  rit met eigen vervoer naar de Oude loods in de Braambrugstraat, aan de rand van het bos, voor de lunch : zelf meegebrachte picknick.  Er zijn geen winkels in de buurt, maar in de loods kan drank worden aangekocht : koffie, thee, streekbieren, pils, limonade, water.

14u00 : start van de wandeling door ’t Bos Ename, onder de professionele begeleiding van Paul Van den Bremt, bioloog en oud onderzoeker op het Agentschap Onroerend Erfgoed, afdeling Landschappen.

17u00 : einde van de wandeling; voor zij die willen, napraten in een dorpscafé.

 

PRAKTISCH

Deelname : inschrijven verplicht met dit inschrijvingformulier.

Leden : gratis
Niet-leden : 20,- Euro per persoon (dit bedrag zal uiterlijk op 12/9 op de rekening van Kubiekeruimte VZW BE88 0015 8287 9241 gestort zijn, met vermelding ‘Ename’)

 

Afspraak : zondag 16 september 2018, tussen 10u en 10u30 in het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM), Lijnwaadmarkt 20, 9700 Oudenaarde-Ename.

AANTAL INSCHRIJVINGEN BEPERKT TOT 25!  WEES ER SNEL BIJ.

 

Vervoer

Kubiekeruimte moedigt carpooling aan.  Samenrijden laat je toe om de kosten te delen.  Vind met dit schema je carpoolpartner.  Neem contact op met een chauffeur of lifter en maak goede afspraken.

 

Organisatie: Kubiekeruimte vzw

Luk Vanmaele, e-mail
Katelijne Goegebeur, e-mail