Kubiekeruimteactiviteit | Lezingen en boomkwekerij-bezoek ‘De juiste boom op de juiste plaats’

De vele voordelen van groen maken de aanwezigheid van een duurzame beplanting op alle projectschalen onmisbaar. Bomen zorgen voor luchtzuivering, kunnen helpen bij wateroverlast, zorgen voor schaduw en afkoeling, zijn een essentiële levensbron voor bijen en vogels, hebben een invloed op de geluidsbeleving en hebben een positieve impact op de levensomgeving, de gemeenschap en onze gezondheid.

Op 27 september 2018 organiseert Kubiekeruimte een studiedag met lezingen door Martin Hermy (KU Leuven) en Stijn Vranckx (VITO) en een bezoek aan boomkwekerij De Bruyn in Begijnendijk.

Deze studiedag staat in het teken van de functies van bomen en het belang van bomendiversiteit. De lezingen worden aangevuld met refererende praktische informatie over bomen tijdens het kwekerijbezoek.

Stijn Vranckx, onderzoeker bij VITO, werkt op milieumodellering met focus op ecosysteemdiensten en in het bijzonder op de luchtkwaliteit. Hij zal spreken over het studiewerk naar de milieubaten van groen en hij zal twee websites die hiertoe ontwikkeld zijn kort voorstellen.

Professor Martin Hermy, Professor in Nature conservation & Urban green aan de KU Leuven, zal spreken over bomen als dienstenstations. Hij neemt ons onder meer mee doorheen de geschiedenis en toekomst, de klimaatsverandering, de diversiteit van bomen en de ecosysteemdiensten.

 

PROGRAMMA

09u00: Welkom

09u30: Introductie boomkwekerij De Bruyn, introducerende rondleiding op de kwekerij

11u00: Lezing Stijn Vranckx, VITO
‘De Milieubaten van Groen’

12u15: Lunch

13u15: Lezing Pr. Martin Hermy, Professor in Nature conservation & Urban green, KU Leuven
‘Bomen: van waardevolle bijkomstigheden tot levensbelangrijke dienstenstations’

14u30: Vervolg kwekerijbezoek boomkwekerij De Bruyn

17u00: Einde

 

PRAKTISCH

Deelname: inschrijven verplicht met dit inschrijvingsformulier

Leden en studenten: 10€
Niet-Leden: 20€ per persoon
De lunch en busritten doorheen de kwekerij zijn in de prijs inbegrepen
(Het inschrijvingsbedrag dient uiterlijk op 24/09 op de rekening van Kubiekeruimte vzw BE88 0015 8287 9241 gestort te zijn, met vermelding ‘De juiste boom’)

Afspraak: donderdag 27 september 2018, tussen 09:00u en 09:30u bij Boomkwekerij De Bruyn, Vennestraat 6a, 3130 Begijnendijk.

Openbaar vervoer: Boomkwekerij De Bruyn ligt op 750m van het treinstation te Begijnendijk.

Organisatie: Kubiekeruimte vzw
Lieve Kauwenberghs, e-mail
Bart Coene, e-mail