Lezing | Descombes & Van Gassen: Stiemervallei hertekend

Genk wil de Stiemervallei herwaarderen tot een blauwgroene ader door de stad en sprak hiervoor de Zwitserse landschapsarchitect Georges Descombes aan. Descombes omschrijft zijn ontwerpattitude als deze van ‘een architect in het landschap’.  Hij gelooft sterk in het scheppende vermogen van een bestaande site.
Een project gaat voor hem over het herontdekken en heruitvinden van het gevoel van een plek, het intensifiëren van ‘ce qui est déjà là’.

Op 26 november komt Descombes zijn visie op landschapsarchitectuur toelichten. Hij toont hoe de opwaardering van een beeksysteem ecologische én culturele meerwaarde kan bieden.

De Stiemerbeek ontspringt in het noordoosten van Genk nabij Waterschei, loopt van daaruit in zuidwestelijke richting door het centrum van Genk en passeert langs belangrijke sites zoals het Thorpark, C-mine en SportinGenk. Het stadsbestuur wil de vallei sterker verweven met de stad en beter toegankelijk maken voor fietsers en voetgangers.

Naast Descombes neemt ook Bart Van Gassen van Tractebel het woord, om het masterplan van de Stiemervallei te duiden.
Van Gassen is ingenieur-architect en urbanist en geeft ook deeltijds les aan de KULeuven.  In zijn werk probeert hij de link tussen architectuur, landschap en urbanisme te (her)definiëren.

Praktisch

Maandag 26 november 2018, 20u15

C-mine cultuurcentrum, grote zaal

Inkom: 10 euro, studenten 5 euro
Reserveer je plaats via C-mine cultuurcentrum

 

Een organisatie van Architectuurwijzer.