Kubiekeruimteactiviteit | Studiebezoek Maasvallei

Op dinsdag 20 augustus bezoeken we de site van Wienerberger met de Ringoven (Maaseik) en krijgen we toelichting over het landschapsplan van het aanpalende Zouwdalgrensgebied.

Op het programma

9u30 Bezoek en toelichting aan de Ringoven van Wienerberger in Maaseik.
Het is een ambachtelijk proces dat sinds 1911 in gebruik is. Tijdens dit proces ontstaat een sterk palet aan intense kleuren. Restaureert u een eeuwenoude, karaktervolle gevel? Of een bent u op zoek naar een ‘brique unique’ – een eigenzinnige steen die de kroon zet op uw nieuwbouw- of renovatieproject? Welke vorm, kleur of maat ook: de vakmannen van Maaseik brengen raad.

Dankzij de gebruikte kleisoorten en de hoge baktemperaturen zijn alle gevelstenen van een uiterst hoge kwaliteit. Ze hebben een uitstekende druksterkte en een lage porositeit. Daardoor zijn ze bijzonder vormbestendig en ook minder gevoelig voor vervuiling.

Wienerberger nodigt ons graag uit om het bakproces van dichtbij mee te komen volgen.

11u45 Bezoek aan Ecotron (Connecterra Maasmechelen) met gids
De Ecotron is een uniek, hoogtechnologisch onderzoekscentrum waarin de Universiteit Hasselt samen met andere internationale partners de effecten zal bestuderen van klimaatverandering op onze natuur. Dit spiegelende onderzoekscentrum bestaat uit dertien hoogtechnologische ecosysteemkamers, waarin het klimaat van de toekomst kan worden nagebootst. De Ecotron vormt het sluitstuk van de ontwikkeling van het Field Research Centre, de wetenschappelijke uitvalsbasis van de Universiteit Hasselt voor internationaal toponderzoek rond biodiversiteit, natuurbeheer en –ontwikkeling. 

  • aansluitend lunch verzorgd door Wienerberger Terca

14u00 Eisden tuinwijk
Vanop de kerktoren van Eisden tuinwijk krijgen we een panorama over de Maasvallei, met zicht op het Maasbekken, Zuid-Willemsvaart, het valleigebied en een deel van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Het biedt een goed zicht op het bomenbestand van Maasmechelen. Dit zal het discussiepunt worden: hoe omgaan met bomenbeheer, vervangen van bomen, het behoud van monumentale bomen, klimaatbomen en dit ook specifiek binnen de historische Eisden-tuinwijk.
Jef De Meulder zal hierbij zijn visie met ons delen. Jan Kohlbacher, kind aan huis in de tuinwijk geeft een korte historische toelichting.
Lies Kohlbacher van STEBO vzw zal het ruimtelijk beheerconcept van de wijk schetsen.

15u25 Oud-Rekem
Oud-Rekem heeft een goed bewaard historische dorpskern die gecatalogeerd wordt tot de mooiste van Vlaanderen. Hoe wordt hierin omgegaan met woonuitbreiding. Claartje Verloovevan bureau Hekate geeft een inleiding en korte rondgang in het woonuitbreidingsgebied gerealiseerd binnen Oud-Rekem.

16u50 Zouwdal grensgebied Maastricht -Lanaken
Hier gaat het om natuurontwikkeling, landschappelijke inpassing, buffering van de steenfabriek van Wienerberger en het toekomstige bedrijventerrein en het recreatief medegebruik van deze groenstructuur. Studiebureaus Heusschen en Copier en Omgeving (Guy Vloebergh) werkten hieraan mee.

Het verhaal hier achter zal toegelicht worden tijdens onze verplaatsingen die dag. Ter plaatse kunnen we dit dan waarnemen en aftoetsen.

Om praktische redenen verplaatsen we ons met de bus doorheen de Maasvallei.
Prijs leden Kubiekeruimte:  € 18,00
Niet leden:  € 28,00.

Gelieve het inschrijvingsbedrag te storten op de rekening van Kubiekeruimte VZW: BE88 0015 8287 9241 te storten, met vermelding ‘Maaseik’. Factuur is mogelijk vanaf € 25,00
Deelname: inschrijven is verplicht met dit inschrijvingsformulier.

Timing in functie van opstapplaatsen:
De bus vertrekt van aan het station in Tienen, wie wil kan daar opstappen om 7u15 uur
Volgende opstapplaats is carpool Lummen om 8u10 (bij afrit Lummen op E314)
Laatste opstapplaats is carpool Maasmechelen om 8u50 (bij afrit 33 op E314)
Vanaf hier rijden we allen samen met de bus naar de verschillende locaties.

Organisatie: Kubiekeruimte vzw