Vacature | Beleidsmedewerker Groen, Natuur en Landschap

Voor het team Beleid Ruimte (domein Ruimte) zoekt de gemeente Heerlen (NL) een beleidsmedewerker Groen, Natuur en Landschap

Team Beleid Ruimte

Het team beleid ruimte is verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling op het gebied van de volgende terreinen: mobiliteit, stedenbouw, duurzaamheid, afval, groen/ natuur/ landschap, vastgoed, openbare ruimte, riolering en water. Daarnaast ontwikkelen zij ruimtelijke plannen zoals bestemmingsplannen en structuurvisies. De komst van het omgevingsstelsel vraagt om een integrale manier van werken en het team wil de komende periode een kwaliteitsslag maken. Daarom worden drie nieuwe beleidsfuncties toegevoegd op de gebieden: groen, openbare ruimte en riolering/water. Om deze reden is het team op zoek naar een nieuwe collega in de rol van ‘beleidsmedewerker groen, natuur en landschap-1 fte – WO werk/denk niveau – Vacaturenummer 19044’

Wat ga je doen?

 • Je ontwikkelt, in samenwerking met anderen, beleid op het gebied van groen, natuur en landschap in de stad;
 • Je bent verantwoordelijk voor het vertalen het beleid naar de uitvoering en het evalueren van het beleid;
 • Je bent verantwoordelijk voor de input van jouw beleidsveld in ruimtelijke plannen;
 • Je zorgt voor integrale afstemming van beleid en programma’s met collega’s van andere relevante beleidsvelden;
 • Je adviseert collega’s over groen in relatie tot de relevante beleidsvelden;
 • Je onderhoudt een netwerk en interne en externe partners.

Wie ben jij?

Kies je voor Heerlen? Dan ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Je wordt blij van uitdagingen en pakt deze met lef en creativiteit aan. Je bent ambitieus want je werkt immers voor de groenste stad van 2014. Je ziet uitdaging in de complexe thema’s van dit moment zoals de rol van groen en biodiversiteit in de klimaatverandering. Jij legt de lat hoog en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied. En brengt deze kennis met gemak en plezier over op anderen. Je vindt het prettig om de verbinding te leggen tussen collega’s om zo tot een gezamenlijk product te komen. Jij kunt je staande houden in een politiek complexe omgeving en bent een volwaardig gesprekspartner voor de verantwoordelijke bestuurder.

Je hebt/bent:

 • een afgeronde HBO/universitaire opleiding op gebied van groen, natuur en landschap (bv Larenstein of landschapsarchitectuur in Wageningen);
 • 5 jaar werkervaring in het vakgebied groen of natuur en landschap bij voorkeur in een overheidsorganisatie;
 • kennis van natuurbeleid, biodiversiteit, klimaatadaptatie;
 • ervaring met projectmatig werken in complexe projecten;
 • in staat te schakelen tussen verschillende schaalniveaus van regionaal beleid t/m groenbeheer.

Hoe kan jouw dag eruit zien?

Je start de dag op een kennisbijeenkomst. Hier komen alle experts van de Limburgse gemeenten bij elkaar om te spreken en leren over biodiversiteit en de inpassing in groenbeleid. Vol nieuwe inspiratie ga ja na deze bijeenkomst naar kantoor. Hier heb je een gesprek met je opdrachtgever en de verantwoordelijke wethouder over de nieuwe groenstructuurvisie die eind van het jaar door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. Daarna is het alweer 13:00 uur en ga je met je collega’s even richting het Pancratiusplein, waar je geniet van een lekkere lunch. Je geeft nog een advies over een vraag vanuit de raad over de gemeentelijk groenbeleid. Dit beleid is aan actualisatie toe. Dit komt binnenkort op jouw bordje. Vervolgens werk je samen met je collega’s beleidsmedewerkers van water, duurzaamheid en openbare ruimte aan één integrale notitie voor klimaatadaptie maatregelen voor een deel van de stad. ’s Avonds heb je nog een presentatie in de commissie Leefomgeving.

Wat krijg je daarvoor terug?

Bij de gemeente Heerlen bieden we jou een omgeving waar je de ruimte krijgt om jezelf en de organisatie te ontwikkelen. De functie is ingeschaald in schaal 11 met een bruto maandsalaris van minimaal €3.456,- en maximaal €5.017,- (afhankelijk van opleiding en ervaring, bij een fulltime dienstverband). Het is mogelijk om 40 uur te werken en 36 uur uitbetaald te krijgen. Daarmee bouw je wekelijks 4 uur extra vrije tijd (ADV) op. Het betreft een structurele functie. Jij ontvangt een tijdelijke aanstelling waarna deze mogelijk, bij tevredenheid van beide kanten, een vaste aanstelling wordt.
Verder ontvang je een individueel keuze budget (IKB). Dit is 17,05% van jouw salaris. Daarnaast bieden wij mogelijkheden om opleidingen te volgen, flexibel te werken, en hebben wij onze eigen sportstimuleringsregeling.

Wil je meebouwen aan Heerlen?

Ben je enthousiast over deze functie? Stuur dan jouw CV en motivatie met vermelding van vacaturenummer naar ons secretariaat via secretariaatruimte@heerlen.nl. Je kan solliciteren tot en met 31 oktober. Mocht je inhoudelijke vragen hebben over de functie stuur dan een mail, naar Marianne Lensink (teamleider Beleid Ruimte) met je telefoonnummer. Marianne neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op!