Online-lezing | Michel Desvigne over Euralens-project

Op woensdag 13 mei om 18u15 Michel geeft Michel Desvigne een online-lezing over het Euralens-project.

De webinar is gratis en staat open voor iedereen. Klik op deze volgende link om toegang te krijgen tot het webinar. Deze link is actief vanaf 17u30 op de dag van het webinar, start om 18u00.

Het einde van de ontginningsactiviteiten in het mijnbekken Nord-Pas-de-Calais heeft een reeks gevolgen tot gevolg, zoals verlies van aantrekkelijkheid, verlies van identiteit, aanzienlijke werkloosheid, aantasting van het landschap en het milieu. Al tientallen jaren worden strategieën ontwikkeld om dit gebied te ontwikkelen. De agglomeratie van gemeenten rond Lens is begonnen aan een stadsproject met als doel het imago van het hele grondgebied te herconfigureren. De komst van het Louvre in Lens markeerde dit ambitieuze keerpunt.

Michel Desvigne was betrokken bij de ontwikkeling van dit museum. Vervolgens stelde hij voor het grondgebied van het mijnbekken te herlezen door het om te schakelen van het begrip ‘d’archipel noir’ (mijnterrils, verlaten plaatsen, enz.) Naar dat van ‘ d’archipel vert’. Het gaat over het versterken van het “groene” erfgoed dat bestaat op brownfields, oude spoorwegen, bossen, parken. Het gebied strekt zich uit over bijna 35.000 ha binnen de ‘Pôle Métropolitain de l’Artois’, opgericht in 2016, een samenwerking van drie stedelijke gemeenschappen: Lens-Liévin, Hénin-Carvin, Béthune-Bruay Artois Lys Romane en het departement Pas-de-Calais. Het gebied omvat 7 parken van grootstedelijk belang (2.200 ha).

Deze presentatie wordt georganiseerd in het kader van de conferentiecyclus Urban Projects georganiseerd door de Universiteit van Luik, de Haute Ecole Charlemagne, Stad Luik, Liège Labville en GRE Liège.