Studietrip Overijse Zuidflank

Overijse werkt aan een geïntegreerde aanpak van de wateroverlast in de IJsevallei. In onze zoektocht naar boeiende waterprojecten is het dus niet meer dan logisch dat we in deze gemeente neerstrijken.
Op maandag 7 september worden in de voormiddag de projectstrategieën toegelicht in een drietal lezingen. Na de middag gaan we het terrein op voor een wandeling langs de verschillende projectsites.

Het centrum van Overijse, gelegen in de IJsevallei, kreeg in het verleden regelmatig te maken met overstromingen. Om hieraan te verhelpen is in 2018 – in samenwerking met Aquafin – de groene Zuidflank heringericht met een drietal bufferbekkens. Wat begon als een louter technisch infrastructuurproject, groeide uit tot veel meer, dankzij de inbreng van de skaters en jeugd- en sportverenigingen: de overstromingsproblematiek werd aanleiding voor een landschappelijke versterking van de groenstructuur, nieuwe recreatieve en sportinfrastructuur en nieuwe verbindingen voor fiets en voetganger.

Na de Zuidflank staat momenteel een tweede project op stapel: de speelzone Meiveld, een ontwerp van Plant en Houtgoed. Ook hier is de heraanleg van een verkommerde speeltuin een dankbare aanleiding om de elementen ‘water’ en ‘natuur’ te integreren, en de grens tussen bos en open gedeelte te vervagen. In feite wordt deze speelzone een ‘tweede zuidflank’…

Daarnaast is de gemeente al jaren actief om het tracé van de IJse – die in het centrumgebied grotendeels overwelfd was – opnieuw open te leggen, met het vernieuwde Stationsplein als hoofdaccent.

In onze zoektocht naar boeiende waterprojecten is het dus niet meer dan logisch dat we op 7 september neerstrijken in Overijse. In de voormiddag worden de projectstrategieën toegelicht in een drietal lezingen.

Na de middag gaan we het terrein op voor een wandeling langs de verschillende projectsites. En als toemaatje eindigen we de dag met een bezoek aan de atelier- en tuinsite van Plant en Houtgoed, een jong en inventief ontwerpbureau dat graag eigenzinnig experimenteert, waarbij het waterthema altijd op de voorgrond staat.

Programma

– 09.30u Onthaal, koffie
Locatie: CC den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse

– 09.45u Introductielezing ‘probematiek en aanpak van robuuste valleien’
(Amaury Vermeire, Kubiekeruimte)

– 10.15u De Zuidflank en andere gemeentelijke water- en klimaatgerelateerde projecten
(schepen Sven Willekens, Overijse)

– 11.15u Gebiedsgerichte projectwerking Horizon+
(Jo De Coster, Dienst ruimtelijke planning Provincie Vlaams-Brabant)

– 12.00u Broodjeslunch in cafetaria den Blank

– 13.20u Wandeling Zuidflank (toelichting door Barbara Verhoeven, S-Bilt)

– 14.00u Wandeling Meiveld
(ontwerp speelterrein / wateropvang – toelichting Jeroen Deseyn, Plant- en Houtgoed)

– 14.40u Wandeling Meander aan Den Blank – Hagaardbosweg – Molendreef – Stationsplein – J.B. DeKeyserstraat / park Groot Withuis – Mariëndalpark (Sven Willekens)

– 15.40u Vertrek per auto’s naar Plant en Houtgoed (Hengstenberg 81)

– 16.00u Ontvangst Plant en Houtgoed – rondleiding op de tuinsite
(Jeroen Deseyn en Nico Vandenplas).

– 16.30u Afsluitend drankje, aangeboden door Kubiekeruimte

– 17.30u Einde.

PRAKTISCH

– Afspraak maandag 7 september 2020 om 9.30u: CC den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse. Het dichtstbijzijnde station is Groenendaal (6.5 km afstand van den Blank)

– Lunch in cultureel centrum den Blank: broodjesmaaltijd kan worden besteld via inschrijving (niet inbegrepen in de inschrijving), mogelijkheid om eigen picknick mee te brengen.

– Samen met de gemeente doen we alles om deze activiteit coronaproof te laten verlopen volgens de geldende richtlijnen. Vergeet niet je mondneusmasker mee te brengen!

– R3-leden: deelname gratis
Niet-leden: deelname 20 € .

– Inschrijven kan (liefst voor 1 september) door invulling van het INSCHRIJVINGSFORMULIER
Niet-leden storten 20 € op rekening BE88 0015 8287 9241 (BIC: GEBABEBB) van Kubiekeruimte vzw met vermelding: ‘OVERIJSE 07-09-2020’ + naam deelnemer(s). Na ontvangst van het eventueel verschuldigde bedrag is je inschrijving
definitief. Maximum 25 deelnemers.

Graag verwelkomen we je in Overijse op 7 september.
Organisatie voor Kubiekeruimte vzw:
Luk Vanmaele 0498 30 17 95 secretaris@kubiekeruimte.be
Amaury Vermeire 0491 14 74 29