Studiedag Demer doet Diest herleven

De versoepelde covidmaatregelen vanaf 8 mei zijn voor Kubiekeruimte het signaal om te starten met ons buitenprogramma 2021. Eén boeiende dagtrip per maand bieden we je aan, waarbij het thema Water & Droogte een belangrijke rol speelt.

We starten op donderdag 20 mei met een bezoek aan de stad Diest.

We starten op donderdag 20 mei met een bezoek aan de stad Diest. Concrete aanleiding is de openlegging van het gedempte Demertracé door het noordelijk deel van de binnenstad. Net als in vele andere steden werd de Demer in Diest in de jaren zestig stomweg gedempt en omgeleid naar de stadsrand. De historische waterloop maakte plaats voor parkeerplaatsen, braakliggende terreinen en industriële gebouwen, onder meer de schoenenfabriek Euro Shoe (Post). Dit had tot gevolg dat de stad zijn kloppend hart kwijt was en dat een waardevol historisch stadsdeel decennialang wegkwijnde. Al sinds de jaren ’90 waren er plannen om het stedelijk Demertracé te herstellen, maar het duurde tot 2016 vooraleer de nieuwe Demer feestelijk kon geopend worden. Een vergeten stadsdeel kon opnieuw tot leven komen. 

Het resultaat van dit alles kan je samen met ons komen verkennen op 20 mei. Verder wandelen we nog langs andere groene stadstroeven: de groene Stadsvesten, recreatiedomein de Halve Maan, het Begijnhof en de Citadel die wacht op herbestemming. 
    

PRAKTISCH

–  Afspraak 9.30u Stationsplein Diest.
– Gegidste wandeling (8 km) met vertrek aan het station van Diest.
– Gidsen: Kenny Vandepoel en Evert Jadoul, die destijds als landschapsarchitecten voor Tractebel het project  in goede banen hebben geleid. 

  • Toelichtingen door Merlijn Gijbels (gebiedscoördinator Demervallei, Regionaal Landschap Noord-Hageland) en Bart Severi (beleidscoördinator Wonen en Ondernemen, stad Diest).
  • Einde voorzien rond 17u.

INSCHRIJVINGEN

  • We doen er alles aan om deze activiteit coronaproof te laten verlopen volgens de geldende richtlijnen. Daarom focussen we op een maximum van 25 deelnemers. Vergeet niet je mondneusmasker mee te brengen!
  • R3-leden: deelname gratis
    Niet-leden: deelname 20 € 

Middaglunch en dranken zijn niet in de prijs inbegrepen.

– Inschrijven kan (liefst voor 15 mei) door invulling van het INSCHRIJVINGSFORMULIER

Niet-leden storten 20 € op rekening BE88 0015 8287 9241 (BIC: GEBABEBB) van Kubiekeruimte vzw met vermelding: ‘Diest 20-04-2021’ + naam deelnemer(s). Na ontvangst van het eventueel verschuldigde bedrag is je inschrijving definitief. 

Graag verwelkomen we je in Diest op 20 mei.

Organisatie voor Kubiekeruimte vzw:
Luk Vanmaele     0498 30 17 95, e-mail: secretaris@kubiekeruimte.be 

Meer info: info@kubiekeruimte.be