Blikveldactiviteit | Bezoek toonaangevende voedselbossen

Polycultuur, permacultuur, bostuin, postzegelbosje, eetbare tuin, voedselbos … 
De termen vallen regelmatig, we zien ze passeren in de media en ons cliënteel vraagt ernaar. Maar wat houdt het allemaal in? Om ons inzicht in deze materie te vergroten bezoeken we op donderdag 28 april in Oost-Vlaanderen twee boeiende projecten.

In de voormiddag zijn we te gast bij Bert in ‘Het Voedselbos’ in Nokere (Kruisem). 
Dit is een educatieve ontmoetingsplaats voor permacultuur in de praktijk. Al meer dan 15 jaar worden hier de permacultuurprincipes toegepast om een ecosysteem in balans te laten ontwikkelen. In deze eetbare jungle van 7000 m2, vinden we een boomgaard, zwammentuin, kruidenspiraal, serres en vooral veel eetbare planten, met een kruidlaag van meer dan 600 soorten.  
                
Na de middag worden we door Hilde en Piet rondgeleid in het ‘Eetbos’ in Deinze, een project dat vijf jaar geleden werd opgestart. 
Hier ontwikkelt men duurzame landbouwmethodes op kleine en middelgrote schaal. Die technieken leveren hoge opbrengsten per m2 op en dragen tegelijk ook bij tot natuurontwikkeling. Hilde en Piet delen met plezier hoe ze dit aanpakken.

PROGRAMMA

09u15  Verwelkoming aan ‘Het Voedselbos’ in Nokere (adres hieronder).
info@hetvoedselbos.be, www.hetvoedselbos.be

09u30 Rondleiding in Het Voedselbos Nokere
Gids: Bert Dhondt

12u00 Vertrek naar Deinze (adres hieronder)   (10,5km – 15 min.)
info@eetbos-deinze.be, www.eetbos-deinze.be

12u30 Lunch in Eetbos Deinze (zie hieronder)

13u30 Rondleiding in Eetbos Deinze
Gidsen: Hilde Eylenbosch en Piet Moerman

16u00 Tijd om nog wat na te praten

17u00 Einde

Praktisch:

BEREIKBAARHEID
Het Voedselbos Nokere:
Adres:  Waregemsestraat 29, 9771 Nokere (Kruisem)

Eetbos Deinze:
Adres: Kakelstraat 26, 9800 Deinze

Beide plekken zijn moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer. Probeer zoveel mogelijk kostendelend samen te rijden! Er is beperkte parkeergelegenheid. Ook de verplaatsing tussen beide sites (10.5km) gebeurt met eigen wagen. 

LUNCH

Onze gastheer en gastvrouw in Deinze bieden een gezonde verse soep en een drankje gratis aan, maar er is verder geen lunch ter plekke voorzien. Breng dus zelf je eigen pick-nick mee!

INSCHRIJVEN
–    Deelname voor leden Blikveld is gratis
–    Niet-leden: 30 €
–    Studenten (erkende universiteit of hogeschool mits vertoon studentenkaart): 15 €
In deze prijs is begrepen: gegidste rondleiding op beide sites, soep bij de lunch, koffie of thee tussendoor. Niet inbegrepen: alle verplaatsingen, lunch.
Inschrijven kan tot uiterlijk zondag 24 april 2022 door invulling van het INSCHRIJVINGSFORMULIER en door het eventueel verschuldigde bedrag te storten op rekening BE88 0015 8287 9241 van Blikveld vzw met vermelding: “voedselbos + volledige naam”. 

Organisatie namens blikveld:
Marie-Christine Baptist, GSM + 32 497 44 70 02
Bart Coene, GSM  + 32 494 64 61 43