Blikveldactiviteit | Uitnodiging STUDIEREIS LUXEMBURG

De voorbije twee jaren moest Kubiekeruimte deze Luxemburgreis telkens uitstellen wegens covid, maar van 23 t.e.m. 25 september 2022 gaat het wel lukken onder de vleugels van Blikveld. Het wordt een driedaags bezoek aan hoofdstad Luxemburg en Esch-sur-Alzette.

In de stad Luxemburg gaat onze aandacht vooral naar de groene vesten rond het historisch stadscentrum en het Plateau Kirchberg waar o.m. de Europese wijk gevestigd is. Beide plateaus worden gescheiden door een indrukwekkend diepe kloof, de Corniche, die erkend is als Unesco werelderfgoed. De groenstructuur van Kirchberg – met o.m. drie botanische stadsparken – werd ontworpen door Latz & partners.

Esch-sur-Alzette, gelegen in het zuiden tegen de Franse grens, dankt zijn ontwikkeling aan de ijzer- en staalindustrie. De stad is dit jaar erkend als Europese Culturele Hoofdstad. Hier bezoeken we vooral de wijk Belval, gebouwd rond een hoogovencomplex, waar ook de nieuwe campus van de Luxemburgse universiteit gevestigd is.

OVERNACHTINGEN

We overnachten in hotel Mercure Luxembourg off Kirchberg, ca. 15 minuten per bus vanaf het station.

PROGRAMMA

Vrijdag 23 september | HEENREIS – ESCH-SUR-ALZETTE

We nemen de trein in Brussel-noord om 8.44u en komen aan in Gare de Luxembourg om 11.50u. Daar laten we onze bagage achter in het bagagedepot en reizen ineens verder naar Esch-Sur-Alzette (30 min.). Daar komen we aan om 12.49u en nemen de tijd voor onze lunch in eethuis Cocottes (Belval).
Om 14u start ons bezoek aan de wijk BELVAL.

– Panoramisch zicht vanop de hoogoven.
– Wandeling door Belval Cité de Science (stedenbouwkundig ontwerp van Jo Coenen – publieke ruimte ontworpen door Buro Lubbers, Michel Desvigne en Areal LS-arch.).
Water Retention Boulevard (Elyps LS-arch.) en Park um Belval (Elyps en Agence Ter).
Om 17u nemen we de bus naar gare Esch-sur-Alzette en de trein terug naar gare Luxembourg. Daar pikken we onze bagage op en nemen de bus (15 min.) naar ons hotel. Om 19u checken we in en om 20u schuiven we aan tafel in restaurant I Trulli (1 min. wandelen vanaf hotel).

Zaterdag 24 september | LUXEMBOURG HISTORISCHE STAD EN VESTINGENWAL
Na het ontbijt nemen we om 9.30u de bus naar het Pescatore Park.
– Om 10u dalen we af met de panoramische Pfaffenthal lift en starten een boeiende wandeling langs de Corniche (Unesco werelderfgoed). In de voormiddag bezoeken we Pfaffenthal, Clausen en Grund, alledrie gelegen in de benedenstad.
– Na de lunch krijgen we een rondleiding in de vallei van de Pétrusse (zijrivier van de Alzette) door Ralph Moelter, projectverantwoordelijke dienst kanalisatie stad Luxembourg, die het project ‘réaménagement écologique de la Pétrusse’ toelicht. We passeren ook langs het grootste Europese skatepark.
– Via de Pont Adolphe komen we in het Parc Edith Klein (onderdeel van het Parc Municipal van Edouard André), met mooi voorbeeld van landschapskunst aan Lambert Redoubt.-
– Na een bezoek aan Royal Hamilius (daktuin JNC) beëindigen we de dag met een korte wandeling door het historisch centrum (Place des Armes, Place Guillaume II, Pont du Château / Bock Casemates).
’s Avonds eten we in restaurant Dal Notaro in Grund, waarna we per bus (of te voet voor de liefhebbers) terugkeren naar het hotel.

Zondag 25 september | LUXEMBOURG – PLATEAU KIRCHBERG
Na het ontbijt checken we uit en geven we de bagage in bewaring in het hotel. Om 9u nemen we de bus richting Kirchberg.

– Rondleiding door de botanische tuin Klosegroendchen duinen- en waterpark (1996 Latz & partners), gegidst door Thierry Helminger, botanicus, Musee National d’Histoire Naturelle.
Quartier Grünewald – tuinprojecten ‘gefragmenteerde boomgaard’ (Okra LS-arch.)
Avenue John Kennedy – Parc Bricherhof (Latz & partners)
Parc Réimerwee (Latz & partners)
Lunch in kiosk, parc Central
Parc Central (Latz & partners): rondleiding door Monika Malikova, Fonds Kirchberg (gevraagd)
– Per tram over de Av. John Kennedy naar het omgeving Mudam
Parc Dräi Eechelen (Michel Desvigne) bij Mudam (museum voor hedendaagse kunst), Fort Thüngen, Fort Obergrünewald
Rond 16.30u keren we terug naar het hotel (combinatie tram / te voet). We halen onze bagage af en nemen de bus naar Gare Luxembourg, waar we om 18.10u de trein nemen. Om 21.17u komen we aan in Brussel-Noord.

VERPLAATSINGEN

We reizen per trein vanuit Brussel (ca. 3 uren). In Luxemburg doen we alle verplaatsingen per openbaar vervoer (trein, tram, bus) of te voet. Alle openbaar vervoer is er gratis! De wandeling langs de Corniche (zaterdag) telt veel hoogteverschillen.

INSCHRIJVINGEN

  • Kostprijs:

Prijs/persoon o.b.v.
2-persoonskamer 305 € (lid) 370 € (niet lid)
1-persoonskamer 395 € (lid) 460 € (niet lid)
Niet-leden betalen 65 € extra, maar worden automatisch lid tot eind 2022.
Hierbij zijn inbegrepen: 2 overnachtingen met ontbijtbuffet, 3 gegidste dagtours, alle verplaatsingen vanaf Brussel-Noord, 2 avondmalen, syllabus en alle organisatiekosten.
Niet inbegrepen: middaglunches en drankstops onderweg.

  • Inschrijven kan (graag voor 15 juli) door invulling van het INSCHRIJVINGSFORMULIER
  • Nadien ontvang je een bevestiging en de vraag om het verschuldigde bedrag te storten op de rekening BE88 0015 8287 9241 (BIC: GEBABEBB) van Blikveld vzw met de vermelding ‘studiereis Luxemburg + naam deelnemer(s)’. Na ontvangst hiervan is je inschrijving definitief.
  • Max. 30 deelnemers, voorrang aan leden en deelnemers uit het brede werkveld van LS&Tuinarchitecten en ontwerp open ruimte.

NB Bij te weinig inschrijvingen behouden we ons het recht voor om de activiteit te annuleren, waarbij eventueel reeds ontvangen bedragen integraal teruggestort worden.

  • Annulatie kan kosteloos tot uiterlijk 15 juli . Na deze datum bedraagt de annulatiekost € 225, tenzij je zelf een vervanger laat inschrijven.
  • Bij inschrijving aanvaard je de reiscondities vermeld in het programma en bevestig je dat Blikveld vzw niet verantwoordelijk is bij eventuele ongevallen.

ORGANISATIE voor Blikveld vzw:

Luk Vanmaele 0498 30 17 95
Wouter Bervoets 0474 46 46 61
Inhoudelijke ondersteuning door Annemie Debackere, lid Blikveld, woonachtig en werkzaam in Luxemburg.